Kidspagina

Kidspagina

Wat kan jij doen?

Tof dat jouw basisschool meedoet aan het project Energietransitie in Harderwijk-Hierden. Wil je weten wat je kunt doen? Hoe je zelf een klein beetje voor een beter klimaat kunt zorgen?
Je kunt zelf aan de slag, ook thuis. Lees snel verder!

1. Je kunt vlogger worden

Vind je vloggen leuk? Bekijk de oproep van Lissy en overleg met je leerkracht. Deel deze via de kanalen van jouw school en tag @KinderenVoorDuurzaamheid. Heb je toestemming van iedereen om deze breder te delen? Mail je video naar info@kinderenvoorduurzaamheid.nl en wie weet kom je in een echte tv-uitzending van HK13- v/Harderwijkse Zaken.

2. Zamel apparaten in tijdens de Harderwijkse Telecom Inleveractie

Vanaf 31 januari 2022 staat er in jouw schoolgebouw ook een grote doos. Lever hier ongebruikte modems, routers, digitale tv-kastjes, kabels, mobiele telefoons en tablets in.
Deze worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt of gerecycled. Jouw school ontvangt hiervoor een bijdrage van KPN en CAI Harderwijk. Je ouders hebben vast nog wel iets in een kast of op zolder liggen wat niet meer wordt gebruikt. Vraag je ouders natuurlijk wel om een beloning voor het mee naar school nemen!

3. Actieweek in de buurt

In de speciale Actieweek: van 14 t/m 25 maart kun je buren, familie, en vrienden vragen of zij ook nog ongebruikte modems, routers, digitale tv-kastjes, kabels, mobiele telefoons en tablets hebben. Zij mogen jou ook sponsoren voor het ophalen. Hier hoor je later nog meer over!

4. Speel Junior Energiecoach thuis, schrijf je in.

Vanaf 4 maart 2022 kun je ook thuis aan de slag. Met proefjes, puzzels en spelletjes ontdek je met jouw gezin waarop je kunt besparen. Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? 

Meld je met jouw gezin alvast aan via: https://www.juniorenergiecoach.nl/aanmelden

Met de klas kan ook, als je meester of juf dat goed vindt.

5. Help mee met de Energiemarkt op jouw school

Alle ideeën en resultaten presenteer jij met jouw groep tijdens de energiemarkt op jouw school. Deze is op donderdag 24 maart 2022. Je ouders en andere belangstellenden nodig je uit om een kijkje nemen en jij verkoopt jullie kennis en producten. Al het geld dat je verdient is voor de verduurzaming van jouw eigen school. Als school kiezen jullie één idee of item en die gaat naar Grote Veiling op 12 April 2022.

6. Grote Veiling voor bedrijven

Iedere school levert een item of idee aan bij de Harderwijkse Uitdaging, een zogenaamde kavel. Die organiseert met twee bedrijven uit Harderwijk een veiling op dinsdagavond 12 April 2022. De opbrengst van de kavels wordt verdeeld over de deelnemende scholen en is ook helemaal voor de verduurzaming van jullie eigen school.

7. Leuke lessen over techniek, energie en duurzaamheid

Iedere week krijg je een les over energie opwekken en besparen. Jouw school ontvangt zes weken lang een kenniskist met lesmaterialen voor een extra leuke les vanaf 31 januari 2022.

8. Projectweek over de energietransitie

In de projectweek van 21 t/m 24 maart 2022 ga je met één of meer extra activiteiten aan de slag. Dit is afhankelijk van jouw groep en dit kan zijn:

  • een gastles o.a. van CCNV-leerlingen;
  • een escape room;
  • je krijgt bezoek van de energiebus;
  • je maakt een windwokkel in het Technasium van RSG of;
  • je bezoekt het Techlab van STO/Morgen College of Beaufort in Nagele.